Reabilitarea prestigiosului Colegiu Național „Carol I”




Colegiul National „Carol I” din Craiova este cea de-a doua scoala in limba romana, ca vechime si una dintre cele mai bune institutii de invatamant din judetul Dolj. Cu o incarcatura istorica in spate, arhitectura cladirii este de departe una impresionanta, atragand privirile tuturor trecatorilor, fie ei localnici sau turisti. Dar, de mai bine de 2 ani, aceasta este estompata de diverse restrictii pietonale si semne ce indica un posibil pericol de accidentare din cauza tencuielii care sta sa cada (Atentie! Cade tencuiala!)




Pe cat de mult este apreciat ca fiind un simbol al cetatii Banie, pe atat este de neglijat Colegiul National „Carol I” de autoritatile orasului, mai putin in momentele specifice campaniilor electorale. De asemenea, afectate de nepasarea conducerii orasului, sunt si "Biblioteca Colegiului National "Carol I” impreuna cu Opera Romana Craiova, intrucat apartin constructiei liceului.

Demersurile pentru reabilitarea Colegiului Național „Carol I” au început chiar în anul 2012, insa, tocmai in anul 2019 documentatia este depusa la Comisia tehnica din cadrul CNI si primeste avizul favorabil un an mai tarziu in 2020.

Stam in biroul domnului Cristian Angel Stăiculescu, manager al Colegiului Național „Carol I”, intr-o dimineata insorita de marti. Tocmai a terminat o sedinta de consiliu in care s-a discutat despre demersurile lucrarilor pentru renovarea constructiei. Problemele sunt mult mai grave decat par: “avem in vedere, pe langa reparatiile exterioare sa ne ocupam si de modificarea canalizării din aripa laterală reabilitată dinspre strada ”Mihai Bravu”, care afecta foarte grav posibilitatea desfășurării cursurilor în laboratoarele de fizică, matematică și chimie (se produceau frecvent inundații, fiind o problemă apărută după reabilitare), de modernizare și dotare a laboratorului de matematică și a laboratoarelor de fizică, de modernizare a spațiilor sanitare, de identificare a spațiilor optime pentru depozitarea bunurilor de patrimoniu, de asigurare a acestor spații prin montarea unui sistem de siguranță, de întocmire a unui proiect de modernizare a întregii săli de sport de dotare a sălilor de curs (15 clase) cu un nou mobilier școlar (mobilierul vechi aflându-se într-o stare deplorabilă și inutilizabilă pentru elevii noștri)”

Am vorbit despre motivele pentru care acest patrimoniu a ajuns intr-o ipostaza atat de deplorabila si mi-a povestit despre principalele probleme din spatele intregului proces. Doua aspecte care au contribuit la aceste „decalari” sunt reprezentate de: durata aprobarilor pentru toate actele necesare documentatiei si schimbarile frecvente din ultimii ani ale membrilor conducerii, fiecare punandu-si amprenta intr-un mod diferit asupra liceului. Asadar, s-a pierdut orice fel de incercare de continuitate.: „Problemele pleaca din interior, exact ca la oameni. Noi suntem organele colegiului, nu putem sa cedam.” a spus domnul director Cristian Angel Stăiculescu.

Sa nu uitam un aspect important, cladirea colegiului vizeaza si bunurile de patrimoniu: biblioteca scolara, care contine carti rare, tiparite cu mai bine de patru secole în urma; douazeci si patru de roci descoperite pentru prima data pe teritoriul Romaniei; diferite picturi si Ecorseul lui Brancusi.



In timp ce domnul director imi prezenta primele incaperi renovate ale scolii, mi-a povestit si despre istoria celor mai celebri elevei care au stat in acelasi loc ca noi. „Prin bancile acestui liceu au trecut persoane emblematice pentru tara noastra, care au contribuit la evolutia societatii romanesti: Theodor Aman - pictor şi grafician; Alexandru Macedonski - scriitor; Titu Liviu Maiorescu - profesor universitar şi om politic; Nicolae Titulescu - diplomat şi om politic; Gheorghe Titeica – matematician.”

L-am intrebat daca generatiile actuale duc traditia mai departe, iar acesta mi-a oferit cel mai mandru si increzator „Da!”.

Domnul Director ne explica cum a reusit pandemia sa il ajute sa continue demersurile de reabilitare ale institutiei de invatamant. Avand in vedere contextul actual, elevii nu pot veni la scoala, dar scoala reuseste, chiar si in situatia de fata, sa faca ceva pentru viitorul lor.




Comments

Popular Posts